Išči
Meni

Nahajate se tukaj Uvod Blog Kakšna je idealna višina ogledala v kopalnici?

Kakšna je idealna višina ogledala v kopalnici?

Načrtujete nakup ogledala za kopalnico in ste se zataknili pri njegovih dimenzijah? Kakšna je idealna višina ogledala in kako visoko nad umivalnikom naj bo postavljeno? Oglejmo si to.

Višina ogledala v kopalnici je individualna stvar.

V ogledalu morate imeti možnost videti celoten obraz in trup, vsaj do višine prsi. Najmanjša višina kopalniškega ogledala je zato 60 cm. To še ne pomeni, da je to idealna rešitev.

Če so med družinskimi člani velike razlike v višini, morate višino ogledala ustrezno prilagoditi. Spodnji rob ogledala mora biti 100-120 cm nad tlemi, zgornji rob pa mora segati čez vrh glave vseh, ki ga bodo uporabljali. Zato upoštevajte višino najvišjega in najnižjega člana gospodinjstva. Bolje je pustiti rezervo in izbrati večjo velikost.

V kopalnici pa ni priporočljivo, da je ogledalo vse do tal. Po eni strani to ni smiselno, saj ga boste postavili za umivalnik, po drugi strani pa boste morda začeli po nepotrebnem dvomiti o svojem telesu.

Povzemimo osnove o višini in postavitvi ogledala v kopalnici:

  • Najmanjša višina ogledala je 60 cm.
  • Vsi člani gospodinjstva se morajo v ogledalu videti od prsnega koša do vrha glave (z izdatnim rezervoarjem).
  • Spodnji rob ogledala mora biti 100-120 cm nad tlemi.

Kakšna je idealna širina ogledala v kopalnici?

V ogledalu morate imeti možnost videti svoja ramena, sicer pa je širina odvisna predvsem od vaših želja. Če imate majhno kopalnico, jo lahko s širšim ogledalom vizualno povečate. Z ogledalom boste v kopalnico lahko pripeljali tudi več svetlobe, saj jo bo odbijalo.

V ponudbi ogledal LED Artalo lahko izberete višino in širino ogledala, ki ustrezata vašim potrebam, do velikosti 100 × 200 cm. Z vgrajeno osvetlitvijo bo ogledalo čudovit oblikovalski element v kopalnici.

Kam postaviti ogledalo?

Seveda nad umivalnikom. Toda če načrtujete popolnoma novo kopalnico in lahko natančno izberete, kje bo umivalnik, je vredno razmisliti o tem.

Če je vaša kopalnica temnejša ali pa želite preprosto dodati več svetlobe, postavite ogledalo nasproti vira svetlobe. To e lahko okno, umetna razsvetljava ali vhod v kopalnico. Zrcalo bo odbijalo svetlobo in še tako temen prostor spremenilo v lepo osvetljeno kopalnico.

Toda pomislite tudi na to, da je ogledalo, postavljeno proti vratom, morda nekoliko zastrašujoče. Predstavljajte si, da greste zvečer na stranišče in v ogledalu vidite nepričakovane premike na hodniku ali v sosednji sobi. Lahko gre za premik zavese ali senco veje v sunkih vetra - vendar tega v tistem trenutku ne morete racionalizirati.

Kako rešiti ogledalo v kopalnici za otroke?

Če vam velikost kopalnice to dopušča, lahko otrokom naredite lasten higienski kotiček. Predvsem majhne deklice bodo zagotovo uživale v dekliškem kotičku, kamor lahko odložijo svojo zobno ščetko, najljubšo zobno pasto, glavnik, lasne elastike in druge malenkosti. Višino ogledala lahko tako v celoti prilagodite njihovim potrebam.

V majhni kopalnici je najpogostejša rešitev stolček, na katerega lahko otroci splezajo. Nato postavite ogledalo čim nižje nad umivalnik, da se otroci lahko dobro vidijo. Zadnja rešitev je manjše ogledalo na roki, ki jo je prav tako mogoče upogibati navzgor in navzdol. Takšna ogledala imajo običajno povečavo na eni strani, zato vam bodo prišla prav za lažje ličenje ali britje.

Veliko ogledalo ni edini način za vizualno povečanje kopalnice. Če imate opravka z manjšim prostorom, boste v članku Kako opremiti majhno kopalnico in jo vizualno povečati našli veliko koristnih nasvetov.

Nazaj na pregled

Gor