Išči
Meni

Nahajate se tukaj Uvod Blog Kako prilepiti ogledalo na ploščice? Popolna navodila

Kako prilepiti ogledalo na ploščice? Popolna navodila

Pritrditev ogledala na steno ni preveč zapletena. Če se želite izogniti vrtanju v ploščice, je čas za lepljenje. Kako pravilno prilepiti ogledalo na ploščice? Svetovali vam bomo, na kaj se morate pripraviti in kako to storiti, da bo rezultat popoln in predvsem zanesljiv.

Kaj uporabiti za lepljenje ogledala na ploščice

Na voljo imate tri možnosti, in sicer obojestranski lepilni trak, lepilo ali silikon. Poglejmo si jih podrobneje.

Obojestranski lepilni trak

Prednost obojestranskega lepilnega traku je hitrost in čistost postopka lepljenja. Prepričajte se, da ima zadostno nosilnost in je primeren za mokra okolja. Najboljša rešitev je penasti trak, ki se lahko spopade z manjšimi neravninami, kompenzira manjše udarce in ga je mogoče enostavno odstraniti, če spremenite načrte z ogledalom. Večja kot je gostota pene, večja je nosilnost traku.

Trakove, primerne za lepljenje ogledal, najdete pri blagovnih znamkah, kot so TESA, CEYS Blue Tape ali Den Braven. Na primer trak TESA 4952 ima gostejšo peno, boljši oprijem in se takoj poveže. Poleg tega je odporen na spremembe temperature in vlage. Ne varčujte pri uporabi traku, da se bo zrcalo dobro obdržalo.

Lepilo za ogledala

Najzanesljivejša rešitev je lepilo, zasnovano posebej za ogledala, najpogosteje na akrilni osnovi. Prepričani ste lahko, da ta lepila ne vsebujejo snovi, ki bi lahko poškodovale ogledalo. Ta lepila so trša, vendar se tudi nekoliko počasneje sušijo, zato morate pri lepljenju ogledalo dlje časa držati in pritrjevati.

Uporabite lahko tudi tako imenovana polimerna lepila MS, ki so pravzaprav lepilo in tesnilo v enem. Ta lepila imajo visoko začetno oprijemljivost in bodo držala tudi težja ogledala. Posezite na primer po UHU Montage MS polymer, Bison Poly Max ali Mamut Glue High Den Braven.

Pazite, da lepilo ne vsebuje acetatov, ki reagirajo z zrcalno površino. Zaradi njih lahko nastanejo črne lise.

Silikon

Tretja možnost je lepljenje s silikonom. Ta ustvari močan in prožen spoj, ki je zanesljivo odporen na vodo in temperaturne razlike. Vendar tako kot pri lepilu pazite na acetate, ki jih vsebuje na primer sanitarni silikon. Idealna izbira je nevtralni silikon. Silikon je primeren tudi za grobe, neravne površine, vendar so te pri ploščicah izjema.

Kaj torej izbrati?

Če lepite ogledalo na neravno površino, morate moč lepila ali silikona kombinirati z obojestranskim trakom. Za gladke ploščice bo zanesljivo zadostoval le eden od teh načinov lepljenja. Če uporabite lepilo ali silikon, pa morate ogledalo pritrditi, dokler se spoji ne posušijo.

Če pritrjujete večja in težja ogledala, kot so naša ogledala LED po meri Artalo, je najbolj zanesljivo obešanje na kljuke. S tem se sicer ne boste izognili vrtanju, vendar ste lahko prepričani, da bo ogledalo ostalo na svojem mestu. Vključena je vsa dodatna oprema za montažo.

Preden začnete lepiti ogledalo

Ploščice, na katere boste prilepili ogledalo, je treba temeljito očistiti. Najprej se znebite morebitnega prahu, nato pa jih očistite s kemičnim čistilom. To ne sme vsebovati nobenih snovi na osnovi olja, da se vam roke ne izsušijo; namesto tega morate površino razmastiti. Pozabite na Jar, Pur ali Cif.

Idealni so tehnični bencin, perkloroetilen ali tehnični alkohol, saj bodo s površine odstranili maščobo, umazanijo in vlago. Z ustreznim nežnim čistilnim sredstvom temeljito očistite tudi lepljeno površino ogledala.

Kako prilepiti ogledalo na ploščice

Vse je pripravljeno in lahko začnemo z lepljenjem! Oglejmo si postopek lepljenja z obojestranskim lepilnim trakom, ki mu sledi lepilo ali silikon.

Lepljenje ogledala z obojestranskim lepilnim trakom

Z lepilnim trakom je delo preprosto in čisto. Ogledalo postavite na ravno površino in lepilni trak lepite v smeri, v kateri bo ogledalo viselo - navpično. Nanesite ga na obeh straneh od zgornjega roba ogledala vse navzdol, na sredini ogledala pa v enakomernih presledkih nanesite nekaj trakov. Količino traku izberite glede na njegovo nosilnost. Nato le še trdno pritisnite ogledalo ob steno in ste končali. Trak se takoj prilepi.

Lepljenje ogledala z lepilom ali silikonom

Tu boste imeli nekoliko več dela. Lepilo nanesite na hrbtno stran ogledala v mrežasto oblikovanih točkah v enakomernih presledkih. Ob straneh pustite centimeter ali dva prostega prostora. Ko ogledalo pritisnete ob steno, se namreč površina lepila poveča in lahko steče čez robove.

Pri večjih ogledalih ali pri uporabi lepil ali tesnil, ki se sušijo dlje, je dobro pritrditev zavarovati z več trakovi dvostranskega lepilnega traku. Če traku nimate, je treba ogledalo podpreti, dokler se lepilo ali silikon popolnoma ne posuši. Za oporo lahko uporabite stol ali lesene letvice. Vendar je to lahko težava za ogledalo nad umivalnikom. V vsakem primeru po pritisku ogledala ob steno počakajte minuto in ga pridržite na mestu.

In končali ste!

Še niste našli popolnega ogledala za kopalnico? Oglejte si našo ponudbo ogledal Artalo LED. Izdelujemo jih po vaših željah, zanje pa lahko izberete vrsto domiselnih dodatkov.

Nazaj na pregled

Gor