Išči
Meni

Nahajate se tukaj Uvod Blog Kako očistiti in popolnoma spolirati ogledalo

Kako očistiti in popolnoma spolirati ogledalo

Prstni odtisi, madeži zobne paste, kapljice... Ogledala lahko prenesejo marsikaj. In ni jih lahko brezhibno očistiti. Zato smo pripravili seznam preizkušenih metod za popolnoma čisto in spolirano ogledalo.

Bodite previdni z vodo

Čiščenje z navadno vodo ni tako slabo, vendar pazite, da je ne uporabite preveč. Zlasti če ima vaše ogledalo okvir, voda ne sme priteči vanj. Na spodnjih vogalih ogledal z okvirji se rad nabere tudi prah, ki ga boste pri čiščenju le razpršili. Najbolje ga boste odstranili s staro zobno ščetko.

Po mokrem čiščenju, ogledalo takoj temeljito osušite - zlasti robove. Za to je idealna krpa iz mikrovlaken. Papirnata brisača bi pustila proge, frotirna krpa pa bi umazanijo prej razpršila.

Po čiščenju z vodo bo treba ogledalo še vedno ustrezno spolirati. Na koncu tega članka vam bomo povedali, kako to storiti.

Kateri izdelki so primerni za čiščenje ogledala

Če je ogledalo res umazano in voda ne bo zadostovala, vam bodo v pomoč izdelki za čiščenje. Vendar se izogibajte čistilom za okna in steklo. Pogosto vsebujejo spojine na osnovi klora, ki nepopravljivo poškodujejo ogledalo, ter milo, ki pušča proge. Primerna so čistila na alkoholni osnovi ali pene z nanotehnologijo, ki so posebej zasnovane za čiščenje ogledal.

Za čiščenje lahko uporabite tudi sodo, kis ali limono.

Tudi običajne sestavine, ki jih lahko najdete doma, vam lahko pomagajo pri čiščenju ogledala. Tako kot so to počele naše babice. Voda in limona vam bosta pomagali odstraniti vodni kamen, vendar ne bosta zares očistili umazanije. Za to sta boljša vinski kis ali soda bikarbona. Vinski kis preprosto zmešajte pol na pol z vodo, sodo bikarbono pa le z nekaj kapljicami vode, da dobite kašo. Vendar pazite, da se soda raztopi. Je abrazivna in lahko opraska ogledalo.

Pri vseh teh domačih čistilih pazite, da ne pridejo v stik z robom ogledala. Njihova kislost bi jih lahko poškodovala.

Kako odlično spolirati ogledalo

Vemo že, kako očistiti ogledalo, zdaj pa je čas, da ga dobro spoliramo. Gotovo ste že slišali za poliranje ogledala s časopisom. Vendar to ni idealna rešitev. Ko se časopis zmoči, lahko sprosti črnilo in nepopravljivo poškoduje ogledalo. Zaradi njegovih ostrih robov bo ogledalo nato dovzetno za praske. Kaj torej uporabiti? Najboljši način za poliranje ogledala je uporaba krpe iz mikrovlaken

Za poliranje nato uporabite naslednje sredstvo:

  • vodo, do polovice zmešano s kisom,
  • eno od kupljenih čistil in polirnih sredstev, ki smo jih opisali zgoraj,
  • navaden alkohol za drgnjenje.

Krpo iz mikrovlaken dvakrat prepognite na pol, da dobite več čistih površin. Ko se eno umazano ali premočno, brisačo obrnite. Tako boste dosegli najbolj popoln rezultat. Nato celotno ogledalo razpršite z izbranim izdelkom (vendar ne pretiravajte) in sistematično polirajte od levega zgornjega kota proti desnemu in počasi navzdol.

Sliši se trivialno, vendar boste videli razliko, ko bo ogledalo sijoče kot še nikoli! Na enak način lahko polirate tudi steklo v tuš kabini ali stekleno mizico za kavo.

NASVET: Pri ogledalih LED, lahko kot pametni dodatek izberete praktično ogrevanje. Tako se ogledalo ne bo meglilo. Ne bo vam treba skrbeti za madeže zaradi kapljajočih vodnih kapljic.

Nazaj na pregled

Gor